EUROSONG 2012: Max Jason Mai nepostúpil do veľkého finále

25.05.2012 Celý región

Baku/Bratislava 25. mája (TASR) – Druhým semifinálovým večerom včera pokračoval v azerbajdžanskom hlavnom meste Baku 57. ročník autorskej piesňovej súťaže Eurovision Song Contest 2012. V novo postavenej Baku Crystal Hall, ktorá pojme 25.000 divákov, a pred 120 miliónmi televíznych divákov zabojoval o postup do veľkého finále aj slovenský zástupca Max Jason Mai so skladbou Don't Close Your Eyes.
Osemnástku súťažných krajín v druhom semifinále tvorili Srbsko, Macedónsko, Holandsko, Malta, Bielorusko, Portugalsko, Ukrajina, Bulharsko, Slovinsko, Chorvátsko, Švédsko, Gruzínsko, Turecko, Estónsko, Slovensko, Nórsko, Bosna a Hercegovina a Litva. Desať z nich na základe hlasovania národných porôt a televíznych divákov postúpilo do veľkého finále, ktoré je na programe v sobotu 26. mája. Slovenský zástupca Max Jason Mai s piesňou Don't Close Your Eyes (Nezatváraj oči) prišiel na koncertné pódium ako pätnásty.
Známa je už aj desiatka finalistov, ktorí postúpili z prvého semifinálového večera v utorok 22. mája. Sú nimi Island, Grécko, Albánsko, Rumunsko, Cyprus, Dánsko, Rusko, Maďarsko, Moldavsko a Írsko.
O prvenstvo v 57. ročníku Veľkej ceny Eurovízie sa uchádza celkove 42 prihlásených krajín, 36 z nich – vždy po osemnástich – súťaží v dvoch semifinálových kolách, pričom desiatka z každého semifinále postupuje do veľkého finále. Priamy postup do finále majú zabezpečený Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Nemecko a domáci Azerbajdžan. Ten získal právo usporiadať finále na základe víťazstva v predchádzajúcom 56. ročníku, keď v nemeckom Düsseldorfe vyhrala azerbajdžanská spevácka dvojica Ell & Nikki s pesničkou Running Scared.
 
 
 
 
 

Vyberte región